Wegens verhuizing kunnen wij tijdelijk geen bestellingen in ontvangst nemen, onze excuses voor het ongemak.

Keuzehulp


12 en 24 volt, hoe zit dat eigenlijk?

Het voltage is de spanning die een lamp nodig heeft om naar specificatie te kunnen werken. De hoeveelheid spanning hangt af van uw voertuig. 

 

Voertuigen met 12 volt: Auto's, motoren, quads en scooters.

Voertuigen met 24 volt: Vrachtwagens, landbouwvoertuigen en campers.

 

Opleggers, aanhangers en andere getrokken voertuigen hebben de zelfde spanning als het trekkende voertuig.

Voorbeeld: Een vrachtwagen heeft 24 volt, deze vrachtwagen rijdt met een oplegger. Deze oplegger heeft dan ook 24 volt.

 

Vuistregel: Auto's hebben 1 accu, 1 accu is 12 volt. Vrachtwagens hebben 2 accu's. 2 accu's zijn 2x12=24 volt.

 


Welk type lamp heb ik nodig?

Het type lamp dat u nodig heeft vind u doorgaans in de handleiding van uw voertuig, mocht u deze niet tot uw beschikking hebben vind u het type lamp meestal ook terug op de fitting van de lamp.

 

Een andere handige optie is: gebruik maken van de online tool van Osram.

Klik op het woordje Osram hierboven en de tool wordt geopend.

Door middel van het selecteren van uw voertuig en de functie van het lampje vind u de juiste lamp voor uw voertuig. 

 

De standaard halogeen lamp kan vervangen worden door een led retrofit lamp, let er wel op dat u het juiste voltage kiest en bepaald of u een CAN-bus lamp nodig heeft of niet.

 


Wat is CAN-bus en wanneer kies ik voor een CAN-bus lamp?

CAN-bus staat voor "Controller Area Network". In makkelijke taal betreft dit een systeem waar vooral nieuwere voertuigen mee zijn uitgerust. Dit systeem zorgt er voor dat de bestuurder van een voertuig op de hoogte wordt gebracht van een "storing", bijvoorbeeld als er een lampje defect is. De CAN-bus herkent deze storing door dat een lampje plots andere wattage/ weerstand heeft dan waarvoor de CAN-bus geprogrammeerd is.

 

Voorbeeld: Mijn auto heeft standaard een halogeen koplamp, deze lamp heeft 55 watt. Ik wil hier graag LED in zetten, maar LED heeft maar 20 watt. Als mijn auto is uitgerust met CAN-bus krijg ik een melding dat mijn koplamp niet werkt of mijn koplamp gaat simpelweg niet aan. 

 

Om toch gebruik te kunnen maken van Led in mijn voertuig met CAN-bus neem ik een Led inbouwkit of los lampje geschikt voor CAN-bus. Deze lampjes laten de CAN-bus namelijk denken dat ze het wattage zijn waarvoor de CAN-bus geprogrammeerd is.

 


Welke Led inbouwkit moet ik kiezen?

De inbouwkit die u kiest hangt af van het lampje waarmee de koplampunit standaard is uitgerust. Doorgaans is dit H4 of H7 en u kunt dit op verschillende manieren nagaan. Meestal kunt u dit terug vinden in de handleiding van uw voertuig of door fysiek het type lamp te controleren, het type staat doorgaans op de fitting van de lamp.

 

Een andere handige optie is: gebruik maken van de online tool van Osram.

Klik op het woordje Osram hierboven en de tool wordt geopend.

Door middel van het selecteren van uw voertuig en de functie van het lampje vind u de juiste lamp voor uw voertuig. 

 

Als uw voertuig is uitgerust met CAN-bus moet u ook bij het aanschaffen van een LED kit controleren of deze daar voor geschikt is.

 


Welke maat LED BAR moet ik kiezen?

Uiteraard kiest u een LED BAR geschikt voor uw voertuig. Al onze LED BARS zijn geschikt voor zowel 12 als 24 volt voertuigen. Het is meer van belang dat de LED BAR goed op uw voertuig past. De lengte van een LED BAR wordt aangeduid in INCH. Hieronder vind u een tabel om deze maat om te rekenen naar Centimeters, hiermee bepaald u makkelijk welke INCH maat u nodig heeft. 

LET OP! Kies altijd een INCH maat onder de door u gemeten lengte. Een langere LED BAR gaat niet passen of overstrekt de breedte van het dak van uw voertuig.

 

Alternatieve maten omrekenen naar INCH? Gebruik dan de tool van INCHNAARCM.nl.

 


FLOOD & SPOT, wanneer kies ik wat?

Flood & Spot zijn 2 verschillende lichtpatronen, of manieren waarop het licht wordt geprojecteerd. In de regel geldt: hoe smaller het patroon, hoe verder het licht aflegt.

 

U kunt dit effect in actie zien met koplampen van voertuigen; grootlicht is een smal patroon dat het licht verder projecteert, terwijl dimlicht een grotere spreiding heeft die niet zo ver reikt.

 

Flood & Spot bevinden zich min of meer aan de tegenovergestelde uiteinden van dit spectrum. Flood lampen hebben korte, brede patronen, die over het algemeen worden gebruikt om een groot gebied te verlichten; omgekeerd is een Spot lamp ontworpen om een langere afstand af te leggen, maar in een veel smallere bundel.

 

Wilt u dus een breed gebied verlicht hebben met bijvoorbeeld uw LED BAR, kies dan een bar met FLOOD verlichting. Wilt u graag ver voor u uit schijnen, kies dan een bar met SPOT verlichting.

Hierboven een illustratie van de 2 verschillende lichtpatronen.